Day 2 – Araf

[ITALIANO di seguito]

I had heard that they had a very strong dialect in Wales, but I had no idea that they even needed bilingual signs.
Our hosts last night explained that it is the oldest ‘active’ (=not dead) language in Europe, part of the Celtic languages.
The words are very strange and I believe that when they invented it, vowels didn’t exist yet, as the words are all like “Cwnll’h”.
We set off from Alison and David’s beautiful house in Llandenny (yes, two initial ‘Ls’) after a huge breakfast. Alison was a little in awe of having Italian guests judging her cooking, but she did very well!
Although yesterday’s stage had not been too energy-consuming and the night very restful, we both felt quite tired and tackled the Welsh ‘muretti’ (= small roads bordered by hedges with gradients well above 15%) at a slow pace.
We arrive in Blaenavon, a village where coal used to be mined, and dash into a (sad) market for a couple of tuna sandwiches.
From here on, the trail gets wilder: we climb to the top of a hill, elevation 450 m, belonging to the mining complex, and then descend on a nice path with a grassy and pitiful surface at the same time to the small village of “Penicellin” (it’s actually Pontsticill, but I like to rename everything) where a stop at the local pub is a must, since we’ve been wanting to have a coffee all morning.
Since it is 2.30 pm, we also think about getting a sandwich, but Mara ‘goes the extra mile’ and opts for a Beef Burger, accompanied by fries. Can I be outdone? Obviously not, so I go for a nice Cheeseburger.
Let’s overlook the Fantozzi-like choice of drinks: non-alcoholic beer for Mara, which cost us the enmity of the whole place (the only bottle they had was probably used to hold a door shut), and Fanta with peach and maracuja for me.
Karma punished us atrociously for this, preventing us from drinking the much-coveted coffee: the machine was broken.
Plenty of refreshments, we set off again for the last big effort of the day, a Coppi peak of no less than 650 metres with a very bumpy bottom, but which we manage to pedal anyway. Beyond the mountain pass, the downhill is no less, damp and very stony, which does not spare our poor bikes.
However, the view is breathtaking, somewhat reminiscent of our Apennine ridges, just green meadows without trees.
At the bottom of the descent we find a delightful surprise: another quaint pub full of rowdy regulars where we are gladly served two half-litre mugs of coffee!
That’s all we needed to ride the last ‘dentino’ and arrive at the campsite-farm, where a very kind lady welcomed us with beers and homemade cakes, even letting us park our bikes in the lambs’ crate.
Tomorrow we have a hard day ahead of us, at least 110 km to go.

But, in the end, what does ‘Araf’ mean? It means ‘slow’, the term that suited us best today.

[ITA]

Avevo sentito dire che in Galles avessero un dialetto molto forte, ma non avevo idea che addirittura avessero bisogno di segnaletica bilingue.
I nostri ospiti di ieri sera ci hanno spiegato che si tratta della lingua “attiva” (=non morta) più antica in Europa, facente parte delle lingue celtiche.
Le parole sono stranissime e credo che quando l’hanno inventata non esistessero ancora le vocali, dato che le parole sono tutte tipo “Cwnll’h”.
Partiamo dalla bellissima casa di Alison e David a Llandenny (sì, due “L” iniziali) dopo una immensa colazione. Alison si sentiva un po’ in soggezione ad avere ospiti italiani a giudicare la sua cucina, ma se l’è cavata molto bene!
Anche se la tappa di ieri non è stata troppo dispendiosa di energie e la notte molto riposante, ci sentiamo entrambi abbastanza stanchi ed affrontiamo i “muretti” gallesi (=stradine contornate da siepi con pendenza abbondantemente sopra il 15%) a rilento.
Arriviamo a Blaenavon, villaggio dove un tempo si estraeva il carbone e ci fiondiamo in un (triste) market per un paio di tramezzini con il tonno.
Da qui in poi la traccia diventa più wild: si sale in cima ad una collina, quota 450 m, appartenente al complesso minerario, per poi discendere su un bel sentiero con fondo erboso e pietoso allo stesso tempo fino al piccolo paese di “Penicellin” (in realtà è Pontsticill, ma mi piace rinominare tutto) dove una sosta al pub locale è d’obbligo, dato che è da tutta la mattina che vogliamo berci un caffè.
Visto che sono le 14:30, pensiamo anche di prendere un panino, ma Mara “goes the extra mile” e opta per un Beef Burger, accompagnato da patatine. Posso essere da meno? Ovviamente no, quindi mi butto su un bel Cheeseburger.
Sorvoliamo sulla scelta fantozziana delle bevande: birra analcolica per Mara , che ci è costata l’inimicizia di tutto il locale (l’unica bottiglia che avevano era probabilmente usata per tenere ferma una porta), e Fanta con pesca e maracuja per me.
Il karma ci ha punito atrocemente per questo, impedendoci di bere il tanto agognato caffè: la macchinetta era rotta.
Abbondantemente rifocillati, ripartiamo per l’ultima grossa fatica della giornata, una cima Coppi di ben 650 metri con fondo scassatissimo, ma che riusciamo comunque a pedalare. Oltrepassata la sella, la dicesa non è da meno, umida e molto pietrosa, che non risparmia le nostre povere bici.
Il panorama è però mozzafiato, ricorda un po’ i nostri crinali appenninici, solo verdi pratoni senza alberi.
In fondo alla discesa troviamo una deliziosa sorpresa: un altro caratteristico pub pieno di chiassosi clienti abituali dove ci servono volentieri due mugs da mezzo litro di caffè!
È quello che serviva per percorrere l’ultimo “dentino” ed arrivare al campeggio-fattoria, dove una signora gentilissima ci ha accolto con birre e torte fatte in casa, facendoci addirittura parcheggiare le bici nel castro degli agnelli.
Domani ci aspetta una dura giornata, almeno 110 km da fare.

Ma, alla fine, che vuol dire “Araf”? Significa “lento”, il termine che oggi ci si addiceva di più.

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