Day 5 – Alla fine del mondo ci sono i fagiani

[ITALIANO di seguito]

The beautiful and inexpensive campsite in Bala allowed us to spend a nice night, snoring very quietly.
After the usual repacking preparations (by now I could be world Tetris champion), we give our tent neighbour’s dog a pat on the back and rush into town in search of breakfast, but all the cafés still seem to be closed, despite the fact that it is almost 9 o’clock.
Resigned to a fallback to the Spar supermarket, I luckily think of asking two ladies who point us to the only place already open, ‘Hoffi Coffi’.
We order as usual at the counter (apparently this is normal here) and shortly afterwards we are served a hearty Welsh breakfast: bacon, sausage, beans, poached egg and buttered bread. To make everything a little more itaGlian, I decide to accompany it with a nice cappuccino.
We dust everything off in a flash and after just enough time to brush our teeth and pay, we leave.
Mara is not in great shape today, her Achilles tendon is inflamed, so we decide to cut a couple of ‘peaks’ and go straight for asphalt.
We meet a Dutch couple on a road bike and pedal along for a while, exchanging a few words.
Just enough time to adjust the derailleur on her bike and we are already in a café all together for lunch (us) and a snack (them), spending a pleasant hour talking about this and that. Q
Decidedly weighed down by the Anglo-Saxon cuisine, we immediately set off up a steep climb… the destination to reach is important: World’s End.
We skirt a fairly narrow valley, bordered by the usual Welsh hills, but these are different and the gentle summits covered by green meadows give way to eroded rock. It looks like the set of a Sergio Leone film and you expect at any moment to find the icy eyes of Clint Eastwood pointing a gun at you.
Rounding a bend, however, we find ourselves in front of….
A pheasant!
Then another.
Then three more.
Then twelve more.
Then dozens and dozens more…
For a moment I thought the world had really ended and pheasants had taken over mankind, instead it was probably a farm that had given up sheep and in the same pens put pheasants, which, as we know, never fly.
With this umpteenth peak also gone, the landscape below begins to change and we catch a glimpse of the more urbanised areas of England.
Wales is over, on with England.
We stop at the supermarket for ingredients to prepare dinner and head for the campsite on Chester Lakes, which unfortunately turns out to be uglier than we thought, but at least it has almost everything we need.
The only thing missing, however, is beer.

[ITA]

Il bello ed economico campeggio di Bala ci ha permesso di trascorrere una bella nottata, ronfando molto tranquillamente.
Dopo i soliti preparati di reimpacchettamento (ormai potrei essere campione mondiale di Tetris), facciamo due carezze al cane della vicina di tenda e ci fiondiamo in paese in cerca di colazione, ma tutti i caffè sembrano ancora chiusi, nonostante siano quasi le 9.
Rassegnati ad un ripiego verso il supermercato Spar, mi viene per fortuna in mente di chiedere a due signore che ci indicano l’unico locale già aperto, “Hoffi Coffi”.
Ordinazione come al solito al bancone (qui pare sia normale) e poco dopo ci viene servita una rigenerante colazione gallese: bacon, salsiccia, fagioli, uovo in camicia e pane imburrato. Per rendere tutto un po’ più itaGliano, decido di accompagnare con un bel cappuccino.
Spolveriamo tutto in un baleno e dopo giusto il tempo di lavarsi i denti e pagare, partiamo.
Oggi Mara non è in gran forma, le si è infiammato il tendine di Achille, decidiamo quindi di tagliare un paio di “cime” e tirare dritto per asfalto.
Incontriamo una coppia di olandesi in giro in bici da strada e ci pedaliamo un po’ insieme, scambiando qualche parola.
Giusto il tempo di aggiustare il cambio della bici di lei e siamo già in un caffè tutti insieme per il pranzo (noi) ed uno spuntino (loro), trascorrendo un’oretta piacevole a parlare del più e del meno.
Decisamente appesantiti dalla cucina anglosassone, si riparte subito in salita ripida… la meta da raggiungere è importante: World’s End.
Costeggiamo una valle abbastanza stretta, confinata tra le solite colline gallesi, ma queste sono diverse e le sommità dolci coperte da prati verdi lasciano spazio alla roccia erosa. Sembra il set di un film di Sergio Leone e ti aspetti da un momento all’altro di trovarti davanti gli occhi di ghiaccio di Clint Eastwood che ti punta la pistola.
Girata una curva, invece, ci troviamo davanti…
Un fagiano!
Poi un altro.
Poi altri tre.
Poi altri dodici.
Poi altre decine e decine…
Per un attimo ho creduto che il mondo fosse davvero finito e che i fagiani avessero preso il sopravvento sull’umanità, invece era probabilmente una fattoria che aveva rinunciato alle pecore e negli stessi recinti messo i fagiani che, si sa, non volano mai.
Scollinata anche questa ennesima cima, il paesaggio sottostante inizia a cambiare e si intravedono le aree più urbanizzate inglesi.
Il Galles è finito, avanti con l’Inghilterra.
Sosta al supermercato per gli ingredienti per preparare la cena e via verso il campeggio sui laghi di Chester che purtroppo si rivela essere più brutto di quanto credevamo, ma almeno ha quasi tutto ciò che serve.
L’unica cosa a mancare, però, è la birra.

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